ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΔΗΓΙΣΜΟΣ

"Look wide, and even when you think you are looking wide - look wider still!!"  Baden Powell

Help to create a better world and a brighter future for the youth of tomorrow" 
Olave Baden Powell

Ο ΟΔΗΓΙΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΟΤΗΤΑΣ
Η Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων
Η Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων (WAGGGS – World Association of Girl Guides and Girl Scouts) είναι παιδαγωγική οργάνωση, με εθελοντική συμμετοχή, βασίζεται σε πνευματικές αξίες και είναι ανοιχτή σε όλους, χωρίς καμία διάκριση ως προς τη θρησκεία, τη φυλή, την εθνικότητα ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό. Σήμερα, μετά το 31ο Παγκόσμιο Συνέδριο του 2004, η Παγκόσμια Οργάνωση, που εδρεύει στο Λονδίνο, αριθμεί 144 εθνικές οργανώσεις Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων απ’ όλο τον κόσμο, με περισσότερα από δέκα εκατομμύρια μέλη.

Εμπνευστής και ιδρυτής του Οδηγισμού είναι ο Λόρδος Ρόμπερτ Μπέιντεν-Πάουελ, Αρχιπρόσκοπος (Lord Robert Baden-Powell), γνωστός σε όλο τον κόσμο ως B-P, που το 1907 ίδρυσε τον Προσκοπισμό για αγόρια. Ο B-P ίδρυσε τον Οδηγισμό για τα κορίτσια το 1910 στην Αγγλία με τη βοήθεια της αδελφής του Αγνής. Το 1912 ο B-P παντρεύτηκε την Όλαβ Σαιντ-Κλαιρ Σόουμς (Olave Saint-Claire Soames), που ανέλαβε ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του Οδηγισμού και πήρε τον τίτλο της Αρχιοδηγού. Με τη βοήθειά της, ο Οδηγισμός γρήγορα εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες. Έτσι, το 1928 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων.

Σκοπός του Οδηγισμού είναι να δώσει στα μέλη του τη δυνατότητα να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες και να προσφέρουν στην κοινότητα που ζουν αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. Από την αρχή ο Οδηγισμός έδωσε στα μέλη του την ευκαιρία να ζήσουν την ομαδική ζωή, να βιώσουν ενδιαφέρουσες εμπειρίες μέσα από δραστηριότητες που δίνουν την ευκαιρία για περιπέτεια, ανάπτυξη της προσωπικότητας και προσφορά με πίστη στην Υπόσχεση και το Νόμο, που εκφράζουν τις βασικές αρχές του Οδηγισμού.
Σήμερα, η Παγκόσμια Οργάνωση αποδέχεται τις θέσεις που έχουν πάρει οι Εθνικές Οργανώσεις Μέλη της, ως προς τη συνεκπαίδευση κοριτσιών και αγοριών.

Χωρίς ν’ αποκλίνει από τις βασικές αρχές του, ο Οδηγισμός προσαρμόζεται στις κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές συνθήκες κάθε χώρας και ανταποκρίνεται στις ανάγκες και δυνατότητες της νεολαίας κάθε τόπου. Έτσι, παρά το διεθνή χαρακτήρα του Οδηγισμού και τους δεσμούς των μελών της Παγκόσμιας Οργάνωσης με τα άλλα μέλη, διατηρείται απόλυτα η εθνική υπόσταση κάθε Εθνικής Οργάνωσης Μέλους της Παγκόσμιας Οργάνωσης. Ουσιαστικός στόχος κάθε Εθνικής Οργάνωσης Μέλους είναι να προάγει τον σκοπό του Οδηγισμού και την κατανόηση των βασικών αρχών του και να ενθαρρύνει τη φιλία μεταξύ των μελών του σε όλο τον κόσμο.

Δομή – Διαδικασίες WAGGGS
Το Παγκόσμιο Συνέδριο (World Conference) είναι το θεσμικό όργανο της Παγκόσμιας Οργάνωσης. Καθορίζει την πολιτική και τις γενικές αρχές του Οδηγισμού που ισχύουν σε όλο τον κόσμο, ενώ εγκρίνει την ένταξη νέων Εθνικών Οργανώσεων στην Παγκόσμια Οργάνωση ως Δοκίμων και Τακτικών Μελών. Το Παγκόσμιο Συνέδριο εκλέγει το Παγκόσμιο Συμβούλιο (World Board). Γραμματεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης είναι το Παγκόσμιο Γραφείο (World Bureau) που εδρεύει στο Λονδίνο.
Η Παγκόσμια Οργάνωση χωρίζεται σε πέντε Οδηγικές Περιοχές (Regions): Ευρωπαϊκή Περιοχή, Ασία – Ειρηνικός, Αφρική, Δυτικό Ημισφαίριο και Αραβική Περιοχή. Κάθε Περιοχή διοικείται από το Συμβούλιό της, το οποίο εκλέγεται από τα αντίστοιχα Συνέδρια της κάθε Περιοχής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Europe Committee) εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε το 1993.
Στην Παγκόσμια Οργάνωση ανήκουν και τα πέντε Παγκόσμια Οδηγικά Κέντρα,

το Our Chalet  στο Adelboden της Ελβετίας,

η Cabana στην Cuernavaca του Μεξικού,

το Sangam στην Pune της Ινδίας,

το Pax Lodge στο Λονδίνο και

το Kusafiri          είναι το 5ο Παγκόσμιο Οδηγικό Κέντρο
Βρίσκεται στην Αφρική, αλλά δεν υπάρχει σταθερή τοποθεσία. Κάθε φορά οι συναντήσεις γίνονται σε διαφορετικό μέρος.

 

Από την εποχή που ιδρύθηκε η Παγκόσμια Οργάνωση, το 1928:

 • Επέτρεψε σε εκατομμύρια μέλη της να αποκτήσουν υπεύθυνη στάση,  παρέχοντάς τους μεγαλύτερες ευκαιρίες στο πλαίσιο της οικογένειας, της κοινωνίας, του πολιτισμού, της οικονομίας και της πολιτικής ζωής της χώρας τους, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
 • Έστρεψε την προσοχή τους και τα ευαισθητοποίησε σε παγκόσμια προβλήματα, ενώ ενθάρρυνε τη μεγαλύτερη κατανόηση και αφοσίωση στην κοινοτική ανάπτυξη.
 • Συνεισέφερε στην προβολή μιας θετικής εικόνας των γυναικών και των ηγετικών ικανοτήτων τους.
 • Ασχολήθηκε, και σε πολλές περιπτώσεις καταπολέμησε, τους βαθιά ριζωμένους πολιτιστικούς, θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες που κρύβονται κάτω από τις διακρίσεις.

Η Παγκόσμια Οργάνωση

 • Οργανώνει διεθνείς συναντήσεις, εκπαιδεύσεις και σεμινάρια στα τέσσερα Παγκόσμια Οδηγικά Κέντρα, δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη της να έρχονται σε επαφή, να συζητούν, να ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες και να εκπαιδεύονται συνεχώς.
 • Συνεργάζεται με την Παγκόσμια Οργάνωση Προσκοπικής Κίνησης (WOSM – World Organization of Scout Movement) και τη Διεθνή Οδηγική & Προσκοπική Φιλία, τα Ηνωμένα Έθνη και έχει συμβουλευτική θέση στις εξειδικευμένες διεθνείς επιτροπές τους, όπως τις: ECOSOC, UNESCO, UNICEF, UNAIDS, WHO και FAO, στις οποίες εκπροσωπείται από ομάδα μελών (UN representatives). Συνεργάζεται επίσης με άλλες Διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με προβλήματα που αφορούν τη νεολαία, τα παιδιά και τα θέματα ισότητας.
 • Καθορίζει θέματα (συνθήματα) που ενσωματώνονται στα προγράμματα των Εθνικών Οργανώσεων μελών της για διάστημα μιας ή και περισσοτέρων τριετιών.
 • Καθιέρωσε το 1990 το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (WAGGGS Training Scheme) που αποτελεί σύστημα σύμφωνα με το οποίο εγκρίνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα όλων των Εθνικών Οργανώσεων μελών της.
 • Καθιέρωσε τα Βραβεία :
  - Olave Award εις μνήμη της Αρχιοδηγού, για να κρατήσει άσβεστη την πίστη της στο πνεύμα της προσφοράς. Κάθε χρόνο βραβεύεται μία ενωμοτία ή μία Οδηγική Ομάδα σε αναγνώριση των υπηρεσιών της προς την κοινότητα στη διάρκεια ενός έτους.
  - Μετάλλιο της Παγκόσμιας Οργάνωσης
  - Βραβείο γυναικών εξαίρετων πράξεων 
  - World Citizenship Award

Το Σ.Ε.Ο.  μέλος της WAGGGS
Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού είναι Τακτικό Μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων από το 1948. Συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου στα Παγκόσμια Συνέδρια, στις διεθνείς Οδηγικές δραστηριότητες και στα σεμινάρια που οργανώνονται από την Παγκόσμια Οργάνωση και την Ευρωπαϊκή Περιοχή, ενώ μέλη του Σ.Ε.Ο. έχουν  εκλεγεί στο Παγκόσμιο Συμβούλιο και τις Επιτροπές του με επιτυχημένη θητεία.

Παγκόσμιο Τριφύλλι
Όλα τα μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης μπορούν να φορούν το Παγκόσμιο Τριφύλλι. Χρυσοκίτρινο σε φωτεινό μπλε βάθος, συμβολίζει τον ήλιο που λάμπει πάνω από τα παιδιά όλου του κόσμου. Η βάση του μίσχου θυμίζει τη φλόγα της αγάπης για την ανθρωπότητα, το βέλος που δείχνει προς τα επάνω συμβολίζει τη βελόνα της πυξίδας που δείχνει το σωστό δρόμο, τα δύο αστέρια συμβολίζουν  την Υπόσχεση και το Νόμο των Οδηγών, τη βασική φιλοσοφία όλων των Οδηγών. Ο εσωτερικός κύκλος που περιβάλλει το τριφύλλι συμβολίζει την παγκοσμιότητα της κίνησης.

Η σημαία της Παγκόσμιας Οργάνωσης
Είναι στα βασικά χρώματα της Παγκόσμιας Οργάνωσης.
Φέρει το Παγκόσμιο Τριφύλλι και έχει έξι τετράγωνα στην κάτω δεξιά γωνία. Τα τρία κίτρινα τετράγωνα δείχνουν την ενδυνάμωση των τριών πτυχών της υπόσχεσης, ενώ τα λευκά δείχνουν την αφοσίωσή μας στην ειρήνη.
Κάθε Τοπικό Τμήμα του Σ.Ε.Ο. μπορεί να έχει αναρτημένη την Παγκόσμια Σημαία στις εστίες του.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΗΜΑΙΑ
Το χρυσοκίτρινο Τριφύλλι πάνω στο φωτεινό μπλε φόντο, αντιπροσωπεύει τον ήλιο που λάμπει πάνω από τα παιδιά του Κόσμου.
Ο εξωτερικός κύκλος αντιπροσωπεύει την Παγκόσμια Οργάνωσή μας.
Τα τρία φύλλα αντιπροσωπεύουν τις τρεις πτυχές της υπόσχεσης, όπως ορίστηκαν από τον Ιδρυτή.
Τα δύο άστρα αντιπροσωπεύουν το νόμο και την υπόσχεση
Η φλέβα που δείχνει προς τα πάνω, αντιπροσωπεύει τη βελόνα της πυξίδας που δείχνει το δρόμο.
Η φλόγα, αντιπροσωπεύει τη φλόγα της αγάπης για την ανθρωπότητα.
Οι τρεις κίτρινοι κύβοι, δείχνουν την ενδυνάμωση των τριών πτυχών της υπόσχεσης.
Η λευκή γωνία δείχνει την αφοσίωσή μας στην Ειρήνη.
    
Σύμβολα και δεσμοί με τον Παγκόσμιο Οδηγισμό
- Παγκόσμιο Τριφύλλι
- Οδηγικός Χαιρετισμός
- Παγκόσμιος Οδηγικός Ύμνος
Ημέρα Σκέψης
- Διεθνές Γραμματοκιβώτιο
- Oδηγικά Κέντρα

Διαβάστε εδώ το βιογραφικό της Λαίδης Olave Baden Powell.

 Διαβάστε εδώ το βιογραφικό της Juliette Gordon Low