Εμπειρία εθελοντικής εργασίας στο Ελβετικό Οδηγικό κέντρο Our Chalet

Εμπειρία εθελοντικής εργασίας στο Ελβετικό Οδηγικό κέντρο Our Chalet

Δεν ξέρω για σας, πάντως από τη στιγμή που έμαθα για τα παγκόσμια κέντρα έγινε το Οδηγικό μου όνειρο να τα επισκεφτώ ΟΛΑ! Τι καλύτερο από ένα κέντρο που το διαχειρίζονται και ζουν εκεί μονάχα οδηγοί προσφέροντας την απόλυτη οδηγική εμπειρία σε όποιον το  επισκέπτεται είτε σαν απλός επισκέπτης, είτε σαν εθελοντής.

Έτσι λοιπόν το καλοκαίρι μετά τις πανελλήνιες και έχοντας χάσει κάθε ευκαιρία για μια τελευταία κατασκήνωση, επισκέφτηκα τις ιστοσελίδες των τεσσάρων κέντρων για την ιδανική εθελοντική εμπειρία.
Pax Lodge, Our Cabana, Sangam και τελευταίο και τυχερό Our Chalet.  Είχα ακούσει αρκετά για το ελβετικό κέντρο αλλά δεν είχα διανοηθεί ότι θα το επισκεφτώ στο κοντινό μέλλον.
Λίγα λόγια για το Our Chalet, βρίσκεται  στα 1380 μετρά, σε μια κοιλάδα  στο ορεινό Adelboden της Ελβετίας. Είναι το πρώτο παγκόσμιο οδηγικό κέντρο και κτίστηκε το 1932 με πρωτοβουλία του παγκόσμιου συμβουλίου της WAGGGS. Η Helen Storrow, μια πρόσκοπος από τις ΗΠΑ είπε ότι θα δωρίσει τα χρήματα για την κατασκευή και τα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας του κέντρου. Το μέρος που βρίσκεται σήμερα το Our Chalet το διάλεξε η Ida Von Herrenschwand aka Falk γιατί κατά την γνώμη της πρόσφερε σε συνδυασμό και περιπέτεια και γαλήνη.

Ready Steady Go (και φύγαμεεε :D), έτσι λέγεται το εθελοντικό πρόγραμμα στο οποίο πήρα μέρος από τις 15 έως τις 26 Απριλίου 2013 παρέα με άλλα είκοσι άτομα από διάφορες χώρες: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Γερμανία , Σιγκαπούρη και Ρωσία και φυσικά Ελλάδα. Σκοπός του προγράμματος η συντήρηση του κέντρου πριν την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν. Τι μας περίμενε; Μέρες ξέγνοιαστης εθελοντικής εργασίας, από καθάρισμα μέχρι βάψιμο. Αλλά τι να σας λέω, ότι κάνουμε όλοι στις υπηρεσίες μιας κατασκήνωσης!
Φτάνοντας μία μέρα πιο νωρίς είχα την ευκαιρία να περιπλανηθώ στο χωριό και να περπατήσω στην πανέμορφη γύρω περιοχή πριν έρθουν οι υπόλοιποι εθελοντές. Μαγευτικές άσπρες κορυφές, τρεχούμενα νερά και πράσινο, πολύ πράσινο. Είχα την χαρά να γνωρίσω κάποιους από τους εποχιακούς εθελοντές την πρώτη μέρα, όπως και αρκετά άτομα που δουλεύουν εκεί, όλοι πρόσχαροι και φιλόξενοι.
Όλοι έχουν φτάσει και το πρόγραμμα ξεκινά.

Όπως κάθε Οδηγικό event ξεκινήσαμε με παιχνίδια γνωριμίας και ice breakers όπως τα λένε εκεί. Γνωρίσαμε όλα τα στελέχη του κέντρου και την καταγωγή τους και κάναμε έπαρση της σημαίας των WAGGGS. Μας δόθηκε μία λεπτομερής ξενάγηση στο Chalet και στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες 4 ατόμων με τις οποίες θα δουλεύαμε για τις επόμενες δέκα μέρες.
Η ομάδα μας πήρε το όνομα Bielka, η ρώσικη λέξη για τον σκίουρο, και αποτελούνταν από εμένα και δύο κοπέλες από την Ρωσία και μια από την Ουαλία (UK). Όλες οι ομάδες προσπάθησαν να υιοθετήσουν ρώσικα ονόματα μιας και οι πλειοψηφία των συμμετεχόντων μιλούσε μόνο αυτά. Είναι όμως η γλώσσα εμπόδιο επικοινωνίας;  Αν και μονό δυο από τα άτομα αυτά μιλούσαν αγγλικά, προσπαθούσαμε και σχεδόν πάντα καταφέρναμε να συνεννοούμαστε χωρίς λόγια.
Οι εργασίες που είχε η ομάδα μου για τις εργάσιμες μέρες του προγράμματος ήταν: Καθαρισμός του Main Chalet, βαθύς καθαρισμός των μπάνιων, απογραφή αντικειμένων, καθάρισμα στο Squirrel House, στήσιμο της μεγάλης κόκκινης σκηνής, βάψιμο εσωτερικών χώρων και κατασκευή μίας πέτρινης αυλής. Γενικότερα οι περισσότερες ομάδες είχαν παρόμοιες εργασίες που άλλαζαν κάθε μέρα ανάλογα το πρόγραμμα.
Η μέρα μας ξεκινούσε στις 8 με πρωινό και στις 9 συμβούλιο Ομάδας και ενημέρωση για το τι θα γινόταν εκείνη την μέρα και αμέσως μετά ξεκινούσαν οι εργασίες οι οποίες διακόπτονταν από το μεσημεριανό και το δείπνο.  Μετά το δείπνο είχαμε ξεκούραση και μερικές βραδιές πρόγραμμα όπως  Swiss Night , Northern Games , WAGGGS Game Night and πυρά.  Τις ελεύθερες μας ώρες προσπαθούσαμε να τις γεμίσουμε με βόλτες και πεζοπορίες στην γύρω περιοχή. Είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μαγευτικά τοπία με χιόνι και χωρίς. Είδαμε παγωμένους καταρράκτες, το «Μαγικό Δέντρο» , πολλά τρεχούμενα νερά και πάρα πολύ πράσινο.

H επίσκεψη μου στο Our Chalet ήταν απλά Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Α!!!  Γνωρίζεις καινούργια άτομα άλλων εθνικοτήτων, κάνεις φιλίες, βλέπεις διαφορετικές εικόνες και σημαντικότερα βοηθάς. Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει αλλά όταν γνωρίζεις άλλους Οδηγούς μοιράζεστε ένα κοινό συναίσθημα σαν να γνωρίζεστε για καιρό. Είναι όλες οι παρόμοιες και φανταστικές εμπειρίες μας και το αίσθημα του ΒΟΗΘΩ και ΠΡΟΣΦΕΡΩ που μας φέρνουν πιο κοντά.
Έφυγα με δάκρυα στα μάτια και μια υπόσχεση στον εαυτό μου να πάω και του χρόνου. Όποιος θέλει από κάθε πλευρά της Ελλάδας μπορεί να έρθει να μοιραστούμε αυτή την καταπληκτική εμπειρία. Να οργανώσουμε την πρώτη ελληνική αποστολή στα εθελοντικά προγράμματα. Αν είμαστε και περισσότερα άτομα μπορούμε να πάμε ως Working Party και να μας δοθεί ένα project για υλοποίηση.

Το επόμενο Ready Steady Go στο Our Chalet θα πραγματοποιηθεί 22-30 Απριλίου 2014 και οι αιτήσεις κλείνουν στις 1/1/2014. Τι λέτε; Είστε μέσα;

Μαζί μας έλα,  ΑΞΙΖΕΙ :D

Ανδριάνα Τουτουδάκη
ΤΤ Αγίου Νικολάου Κρήτης

Φωτογραφικό Υλικό

Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο/η Πίσω