Συν-Εκπαίδευση μέρος 2ο

Συν-Εκπαίδευση μέρος 2ο

Το θέμα μας ήταν πως μπορούμε να βελτιώσουμε τα προγράμματά μας για τα μέλη ηλικίας 5-15 ετών. Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού εκπροσώπησαν οι Κατερίνα Αγορογιάννη, Γιώργος Παπαδούλης, Δανάη Μπίσυλλα και Κωνσταντίνα Τσολιάκου και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με Στελέχη από τις αντίστοιχες οργανώσεις του Βελγίου, της Ισπανίας και της Σλοβενίας.

Με κοινή αφετηρία ότι όλες οι οργανώσεις είναι μέλη της WAGGGS που δέχονται ως μέλη τους και αγόρια, οι συμμετέχοντες κληθήκαμε όχι μόνο να βρούμε απαντήσεις, αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε νέα ερωτήματα, να σκεφτούμε διαφορετικά.

“Ποιοι είμαστε εμείς;”, “Ποια είναι τα παιδιά αυτής της ηλικίας;”, “Τι θέλουν;”. Η κοινή έρευνα που είχε διεξαχθεί στις τέσσερις συμμετέχουσες χώρες, διαφοροποιημένη για κάθε ηλικιακή ομάδα και με επίκεντρο τα ενδιαφέροντα των παιδιών, τις σχέσεις τους με το άλλο φύλο, τους φόβους τους και την αντίληψή τους για την ηγεσία, και η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του τετραήμερου, έδωσε μια βάση στους προβληματισμούς μας, μία κατεύθυνση.

Μέσα στις ημέρες,  οι συμμετέχοντες ανταλλάξαμε εμπειρίες από τις οργανώσεις μας, πρακτικές και μεθόδους.

Κάπως έτσι μάθαμε ότι οι Οδηγοί του Βελγίου, ξεκινάνε με μεικτές ομάδες στις μικρές ηλικίες, αλλά συνήθως καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν επιλέγουν να χωρίζονται κατά φύλο. Ή ότι τα “Αστέρια” της Ισπανίας  κατασκηνώνουν για σχεδόν 2 βδομάδες!!!!

Βασικό για εμάς ήταν να δούμε πού βρίσκεται η “μαγεία” του Οδηγισμού. Τι από όσα κάνουμε δουλεύει; Τι μπορούμε να βελτιώσουμε; Με πιο τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι παρέχουμε ένα ασφαλές και λειτουργικό περιβάλλον ανάπτυξης για τα παιδιά;

Η επίσκεψή μας στο Ινστιτούτο Μοντεσσοριανής εκπαίδευσης στη Σλοβενία, μας γέμισε με νέες ιδέες και προτάσεις, ενώ μας εξέπλητταν συνεχώς οι ομοιότητες του μοντεσσοριανού με το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα

Η παραμυθένια Λιουμπλιάνα, η ιδιαίτερη κουζίνα, το θετικό κλίμα που οι Σλοβένοι οικοδεσπότες φρόντισαν να καλλιεργήσουν, είναι όλα στοιχεία που θα συνοδεύουν τις εμπειρίες μας.

Το ταξίδι συνεχίζεται στην Ισπανία!

 

Φωτογραφικό Υλικό

Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο/η Πίσω