Ο κόσμος των Αισθήσεων

Ο κόσμος των Αισθήσεων

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

Το παιχνίδι της όρασης
Παίζουμε παιχνίδι εντολών. Το Στέλεχος λέει αντικείμενα (πετρούλες, φύλλα, καρπούς), χρώματα (πράσινο, καφέ) που τα Αστέρια πρέπει να πιάσουν (π.χ. να βρουν ένα μεγάλο δέντρο, ένα στραβό δέντρο, να αγκαλιάσουν όλα μαζί ένα δέντρο, να βρουν μία μυρμηγκοφωλιά κ.α.). (10')


Το παιχνίδι της ακοής
1. Ετοιμάζουμε μια κασέτα με διάφορους ήχους από τη φύση, την πόλη, το σπίτι κ.λπ. και ζητούμε από τα Αστέρια να τους αναγνωρίσουν.

2. Πηγαίνουμε βόλτα με τα Αστέρια σε κάποιο κοντινό πάρκο και ζητούμε από αυτά να κλείσουν λίγο τα μάτια και να αφουγκραστούν. Μετά, μας λένε το άκουσαν.

3. Τα Αστέρια κάνουν κύκλο και κάποιο έρχεται στο κέντρο. Κλείνει τα μάτια του. Ζητάμε από ένα άλλο Αστέρι να πει μία λέξη (π.χ. καλημέρα) και από το Αστέρι που είναι στο κέντρο να αναγνωρίσει από τη φωνή του άλλου. Το ίδιο επαναλαμβάνεται με το γέλιο κάποιου Αστεριού.

4. Συζητούμε μέσα στην ομάδα ποιοι ήχοι τους αρέσουν και ποιους θεωρούν ενοχλητικούς. Ανακαλύπτουμε πότε ένας ήχος θεωρείται ενοχλητικός.


Το παιχνίδι της όσφρησης
1. Ρωτάμε τα Αστέρια αν καταλαβαίνουν τι φαγητό έχει ετοιμάσει η μητέρα τους το μεσημέρι που γυρίζουν στο σπίτι, προτού το δουν. Και αν ναι, πως το καταλαβαίνουν.

2. Ρωτάμε τα Αστέρια να μας αναφέρουν διάφορα αντικείμενα που έχουν μυρωδιά (ευχάριστη ή δυσάρεστη).

3. Βάζουμε σε 3-5 βαζάκια υγρά ή άλλα υλικά με μυρωδικά (οινόπνευμα, κολόνια, ξίδι, ρίγανη κ.λπ.) και ζητούμε από τα Αστέρια να τα αναγνωρίσουν, αφού κλείσουν τα μάτια και τα μυρίσουν.


Το παιχνίδι της αφής
Τα Αστέρια κάνουν κύκλο. Ένα Αστέρι έρχεται εθελοντικά στο μέσο του κύκλου και κλείνει τα μάτια του. Το Φωτεινό Αστέρι καλεί ένα άλλο Αστέρι κάνοντας νόημα, έτσι ώστε το Αστέρι που είναι στο κέντρο να ψηλαφίσει το παιδί που έχουμε καλέσει, κυρίως στο πρόσωπο και να το αναγνωρίσει.

1. Τοποθετούμε διάφορα μικροαντικείμενα πάνω σε ένα τραπέζι ή μέσα σε ένα σάκο και αφού κλείσουμε τα μάτια ενός Αστεριού, του δίνουμε κάποια από αυτά και του ζητούμε να τα αναγνωρίσει. Το ίδιο επαναλαμβάνεται με όλα τα Αστέρια.
2. Ζητούμε από τα Αστέρια να αγγίξουν διάφορες επιφάνειες και να μας πουν πως νιώθουν ή πως θα μπορούσαν να τις χαρακτηρίσουν.


Το παιχνίδι της γεύσης
Παρουσιάζουμε στον Γαλαξία διάφορα φρούτα εποχής. Αφού τα ονοματίσουν, τα αγγίξουν και τα μυρίσουν, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια. Στη συνέχεια, κάθε Αστέρι με τη σειρά του κλείνει τα μάτια και του δίνουμε να δοκιμάσει κάποιο φρούτο, για να καταλάβει ποιο είναι από τη γεύση του.


Το κολάζ των πέντε αισθήσεων
Ζητάμε από τα Αστέρια να φέρουν εικόνες από περιοδικά με στόματα, αφτιά, μάτια, χέρια και πέλματα. Με αυτά τα στοιχεία δημιουργούν ανθρωπάκια.